Tekijät esiin! Michael Baran, Kristiina Halttu ja Esa-Matti Long

ti 5.2 klo 17.00 Vapaa pääsy

Tekijät esiin! -sarja esittelee ajankohtaisia teatterintekijöitä ja heidän työtään.

Kevään ensimmäisen illan vieraiksi saapuvat ohjaaja-dramaturgi Michael Baran sekä näyttelijät Kristiina Halttu ja Esa-Matti Long. Kolmikko kertoo helmikuussa ensi-iltaan tulevasta Ingmar Bergmanin näytelmästä Kohtauksia eräästä avioliitosta. Keskustelua johdattelee Päivi Istala.

Näytelmässä Kristiina Haltun ja Esa-Matti Longin esittämät Marianne ja Johan ovat onnellinen, sivistynyt ja taloudellisesti hyvin toimeentuleva aviopari, jonka yhteiselämä vaikuttaa päällisin puolin melkein säädyttömän ihanteelliselta. Mutta kun vuosien varrella maton alle lakaistut ongelmat nousevat yllättäen pintaan, alkaa pitkä prosessi, jossa loputonta kamppailua käyvät parisuhteen kaksi osapuolta, julmuus ja hellyys, sitoutumisen tarve ja vapauden kaipuu sekä vihan, rakkauden ja intohimon jatkuvat oikut.

Ingmar Bergmanin mestarillisen aviodraamaan traagiset ja surkuhupaisat käänteet ovat helposti tunnistettavia kenelle tahansa, joka elää, on joskus elänyt tai haaveilee joskus elävänsä pitkässä suhteessa toisen kanssa. Tuttujen ihmissuhdekiemuroiden alta nousevat esiin ikuiset teemat: ihmisen pohjimmainen yksinäisyys, suuremman merkityksen ja henkilökohtaisen moraalin ainainen etsintä sekä nykyihmisen epävarmuus paikastaan ja asemastaan koko ajan muuttuvassa maailmassa.

Bergmanin moderni klassikko panee meidät kyseenalaistamaan omat ennakkokäsityksemme kahden ihmisen välisestä suhteesta ja tulee samalla asettaneeksi menneiden sukupolvien asenteet kiehtovaan ristivalotukseen nykypäivän näkemysten kanssa.

Alun perin kuusiosaiseksi televisiosarjaksi tehty ja valtavaksi kansainväliseksi menestykseksi muodostunut Kohtauksia eräästä avioliitosta (1973) nähdään Omapohjassa Ingmar Bergmanin omana näyttämösovituksena, jonka ohjaa Michael Baran.

Ensi-ilta Kansallisteatterin Omapohjassa 6.2.2019

Lue lisää ja osta lippu!