Runomaraton

pe 24.8 klo 19.30 Vapaa pääsy

Tämän vuoden Runomaratonin juontavat kirjailijat Laura Lindstedt ja Sinikka Vuola. Mukana metafyysisessä ponnistuksessa on yhteensä viisitoista runoilijaa, jotka sisältävät mm. Tanssiva Karhu -palkintoehdokkaita ja Runo-Kaarina-kilpailun voittajia vuosien varrelta. Illan päättää tunnelmallista runoelmapoppiaan esittävä Lydia Lehtola, alias Lyyti. Nyt runolenkkarit jalkaan ja maratonille mars!

Runoilijoiden esittelyt:

Kaisa Ijäs on opiskellut elokuvaa Turun Taideakatemiassa, venäjän kieltä ja kirjallisuutta sekä kotimaista kirjallisuutta Helsingin yliopistossa. Ijäksen edellinen kokoelma Pakopiste ilmestyi keväällä 2013 ja oli Runeberg-palkintoehdokkaana. Esikoiskokoelma Siskot, veljet (2009) sai Katri Vala -palkinnon ja oli Helsingin Sanomien esikoiskirjapalkinnon ehdokas. Ijäksen kolmas kokoelma Aurinkokello (2018) on Tanssiva Karhu -palkintoehdokkaana.

Raisa Jäntti on tamperelainen runoilija, jonka klassisen baletin maailmaan sijoittuva runokokoelma Grand plié ilmestyi alkuvuonna 2018. Hänen esikoiskokoelmansa Läpilyöntikipu voitti Runo-Kaarina-kilpailun 2015, ja runoseikkailu Neppari ilmestyi Katja Ihosen kuvittamana 2017. Jäntti toimii kuvataidekriitikkona ja -toimittajana ja kirjoittaa blogia sekä teestä että taiteesta.

Riina Katajavuori on syntynyt Helsingissä ja kirjoittaa runoutta, proosaa ja lastenkirjoja. Hänen runojaan on käännetty lähes kolmellekymmenelle kielelle ja lastenkirjoja saksaksi ja tanskaksi. Katajavuoren Mennään jo naapuriin -lastenkirja ilmestyi syksyllä 2017 (Tammi) ja voitti Punni-palkinnon sekä valittiin Ylen vuoden 2017 kirjaksi. Kirja oli myös Runeberg Junior -ehdokkaana. Hänen viimeisin teoksensa on tammikuussa 2018 ilmestynyt seitsemäs runokokoelma Maailma tuulenkaatama (Tammi), joka oli Tanssiva Karhu -palkintoehdokkaaksi.

Miia Kontro on Helsingissä asuva väitöskirjatutkija, tietokirjailija ja runoilija. Hän on valmistunut teologian ja filosofian maisteriksi Helsingin yliopistosta. Keväällä 2018 julkaistiin Kontron esikoistietokirja Portilla – Suomalaisia kuolemanrajakokemuksia (Atena). Hänen esikoisrunoteoksensa Tunnustus (Poesia) julkaistaan Runokuussa 2018.

Susinukke Kosola, oikealta nimeltään Daniil Kozlov, on turkulainen kirjoittaja, kustantaja ja sanataideohjaaja. Hänen esiintymisiään on nähty niin Turun hylättyjen talojen halkeilevilla betonilattioilla kuin Lontoon kirjallisuusfestivaaleillakin. Kosolan luotsaama Kolera-kustantamo on julkaissut palkittuja runokokoelmia. Kosolan viimeisin omakustanteinen kokoelma Varisto (2018) oli Tanssiva Karhu -palkintoehdokkaana.

Arto Lappi on tamperelainen runoilija, jonka 9. runokirja Veden ääret ilmestyi maaliskuussa. Hän on myös suomentanut useita kirjoja. Hänen runoissaan elää itäinen henkäys, Lappi on tunnettu mitallisista tanka- ja haikurunoistaan. Esikoisteoksellaan Lappi voitti Runo-Kaarinan vuonna 2001 ja hän on voittanut Tampereen kaupungin kirjallisuuspalkinnon viidesti vuosina. Arto Lappi kirjoittaa myös Aamulehden Moro-lehteen tamperelaisia sananselityksiä, joista julkaistiin kirja Pökhölmistä päivää (Tampere-Seura, 2016).

Satu Manninen on helsinkiläinen runoilija ja valokuvaaja, joka on valmistunut Kuvataideakatemian tila-aikataiteen osastolta. Hän voitti vuonna 2007 Suuren runokilpailun ja debytoi Runot 2007 -antologiassa. Manniselle myönnettiin Kaarlen palkinto 2008. Manninen on julkaissut runoteokset Sateeseen unohdettu saari (2007), Sydänfilmi (2009), Pikseliaurinko (2012), Kaupunkicowboy (2014) ja Nollakatu nolla (2016)

Mirkka Mattheiszen asuu Naantalissa. Hän on Puru-kollektiivin runoilija, kirjoittamisen opettaja, piirtäjä ja ristikonlaatija. Hänen esikoiskokoelmansa Kuvittele reuna ilmestyi 2014 Runo-Kaarina -kilpailun voittoteoksena. #toistaiseksinimeämätön runovihko ilmestyi helmikuussa 2018.

Tuukka Pietarinen on opiskellut estetiikkaa ja teoreettista filosofiaa Helsingin yliopistossa sekä kirjoittamista Kriittisessä korkeakoulussa. Hän asuu Helsingissä, josta on myös kotoisin. Pietarisen esikoiskokoelma Yksin ja Toisin julkaistaan WSOY:ltä syksyllä 2018.

Helena Sinervo on helsinkiläistynyt runoilija, kirjailija ja suomentaja. Hänen romaaninsa Runoilijan talossa voitti vuoden 2004 Finlandia-palkinnon. Sinervo on voittanut Tanssiva karhu -runopalkinnon kahdesti. Hänen runouttaan on käännetty yli 20 kielelle. Vuonna 2018 ilmestynyt Merveli on Helena Sinervon yhdestoista runokokoelma.

Olli Sinivaara on kotoisin Tampereelta ja asuu nykyisin Helsingissä. Sinivaaran esikoiskokoelma Hiililiekki julkaistiin keväällä 2005. Hänen toinen runokokoelmansa Palava maa (2007) sai Kalevi Jäntin kirjallisuuspalkinnon. Sinivaaran viimeisin kokoelma Purkautuva satama (2018) vie luonnon, historian ja ihmisen murtumakohtiin.

Hanna Storm on Turussa asuva runoilija ja performanssitaiteilija. Hän on kiinnostunut puhekielestä ja henkilökohtaisesta sekä kirjoitetun runon ja äänen suhteesta. Stormin esikoisrunokokoelma kutsun itseni kylään ilmestyi Aviador Kustannuksen julkaisemana kesäkuussa. Esikoiskokoelma pureutuu identiteetin ja sosiaalisen rakentamiseen maailmassa, jossa niin ihmissuhteet kuin asuinpaikatkin näyttäytyvät hetkellisyyden kautta.

Saila Susiluoto on helsinkiläinen runoilija ja taiteilijaprofessori. Hän on julkaissut kahdeksan runokokoelmaa, Antikythera-runosovelluksen sekä auditiivisen taideteoksen Oratorio. Susiluoto on palkittu Kalevi Jäntin palkinnolla, Suomi-palkinnolla ja Einari Vuorela -runopalkinnolla. Hänen teoksensa ovat olleet ehdolla viidesti Tanssiva Karhu -kilpailussa. Carmen oli Pohjoismaiden neuvoston kirjallisuuspalkintoehdokkaana vuonna 2012. Susiluodon runoja on käännetty viidelletoista kielelle.

Suvi Valli vietti lapsuutensa ja nuoruutensa Kymenlaaksossa Anjalankoskella. Lukion jälkeen hän opiskeli vuoden Oriveden opistossa kirjoittajalinjalla. Hän valmistui kirjallisuuden maisteriksi Jyväskylän yliopistosta vuonna 2003. Vallin kolmas runokokoelma Spiraali (2017) oli yksi tämän vuoden Tanssiva Karhu -palkintoehdokkaista.

Tuija Välipakka on Hämeenlinnassa syntynyt, nykyään Tampereella asuva kirjailija. Häneltä ovat aiemmin ilmestyneet mm. teokset Lasimorsian, Härkätanssija ja Take Away. Välipakan uusimpaan Uutisia!-teokseen liittyy myös runovideoita, äänirunoja, FlashPoems-taidetta ja valokuvasarja, jotka löytyvät Välipakan kotisivulta.

Bonus esiintyjä:
Lyytin ryöppyävistä teksteistä ja musiikista syntyy sisuksissa rämisevää runoelmapoppia. Laulut vievät salonkikelpoiseen humalaan ja tulipaloa katsomaan, ne tarjoavat juomavettä ryytyneille. Lyyti on joensuulaislähtöinen, nyt jo vähän helsinkiläistynyt lauluntekijä. Koulutukseltaan hän on muusikko, ja tällä hetkellä hän opiskelee kirjallisuutta Helsingin yliopistossa.

Runokuu-kirjallisuusfestivaali Lavaklubilla 20.–26.8.