Runollista ja lapsellista / Saima Harmaja -seura

to 1.11 klo 19.00 Liput 18 / 15 €

”Kun perheen nuorin lapsi Poju koetti laulaa ”Kalliolle, kukkulalle”, hän sai uuden kutsumanimen Kukku-Kalle. Laulun sanat hänen suussaan kuuluivat: Kalle, kukkukalle, tul tuule!”

Runoilija Saima Harmajan äiti, maisteri Laura Harmaja kirjoitti 1920-luvun alussa yhteensä neljä kokoelmaa lapsipakinoita. Hänen teksteissään lapsiperheen arki saa humoristiset reunat, vitsit ja väärinymmärykset sinkoilevat. Vaikka tarinat ovat kohta sadan vuoden takaa, juttujen ja sattumusten kirjo on hyvin tuttua tämänkin päivän lapsiperheille.

Saima Harmaja -seuran Runollista ja lapsellista -illassa viettävät juhlaa lasten tokaisut. Hassut sattumukset kotona, pihalla ja koulussa, aikuisten mielestä huvittavat mielleyhtymät ja lasten ainainen tiedonhalu tuovat Laura Harmajan teksteihin komiikkaa ja hauskuutta. Harmajan oma perhe on pakinoissa selvästi tunnettavissa. Saima, perheensä tyttärista toinen kirjoitti äitinsä lapsitarinoista näin: ”..lapsuuteni vuosia on äitini kuvannut julkaisemissaan lapsikertomuskirjoissa, joissa minä nuorempana ja aina äänessa olevana sisarena olen helposti tunnistettavissa.”

Laura Harmajan lapsipakinoita esittävät Päivi Istala ja Heta Keskinarkaus. Mukana musiikillisena kommentaattorina on kitaristi Sigurdur Rögnvaldsson, joka yhdessä Heta Keskinarkauksen kanssa esittää illan mittaan Hetan sävellyksiä Saima Harmajan runoihin. Mukana mm. runot Peipponen, Unen silta, Sininen ilta, Rannalla ja Jäätyvä järvi.