Peruttu: Murskautuneet tähdet – Udmurtialaisia novelleja

ti 12.5 klo 19.00 Vapaa pääsy

Hyvät Lavaklubin asiakkaat!
Kansallisteatterin ja Lavaklubin kaikki kevään näytännöt ja klubi-illat perutaan koronavirusepidemian leviämisen ehkäisemiseksi.

Lavaklubille lippunsa jo lunastaneet asiakkaat voivat pyytää rahansa takaisin. Tilanteesta johtuen asiakaspalvelumme on nyt poikkeuksellisen ruuhkainen. Palautuksia voi tehdä Kansallisteatterin lippumyymälässä 29.5.2020 saakka, joten kiirettä asiassa ei ole.

 

Tänä keväänä julkaistu Murskautuneet tähdet – Udmurtialaisia novelleja sisältää 37 udmurtista suomennettua novellia. Kustannusliike Atrain&Nordin julkaisema kokoelma on merkittävin ja laajin koskaan suomeksi julkaistu Venäjän suomalais-ugrilaisten kansojen kirjallisuutta suomeksi sisältävä teos.

Lavaklubin tapahtuman vieraaksi saapuu Udmurtiasta nykykirjailijoita, joiden novelleja teoksessa on suomennettuina. Klubilla esiintyvät muiden muassa Udmurtian nykyinen kansalliskirjailija Vjatsheslav Ar-Sergi sekä nuoria kykyjä kuten udmurttilaisen kaupunkikulttuurin luoja Darali Leli.

Murskautuneet tähdet antaa kattavan läpileikkauksen udmurttilaisesta novellista sen alusta vuodesta 1906 aina vuoteen 2017 asti. Tapahtumassa esitellään varhaisempienkin novellikirjailijoiden elämää ja tuotantoa, esimerkiksi Stalinin vainoissa tapettujen kirjailijoiden kohtaloita lukudraamaesityksen keinoin. Udmurttilaisen kirjallisuuden huippututkija Vera Pantelejeva Moskovasta avaavat näkökulmia viime vuosisadan puolivälin udmurttilaisiin novelleihin.

Nykykirjailijoilta yleisö voi itse kysyä mieltään askarruttavia asioita koskien udmurttien kirjallisuutta. Vastaavaa udmurttilaisen kirjallisuuden tapahtumaa ei Suomessa ole vielä koskaan järjestetty. Kirjalliset, kuten kaikki muutkin suorat kulttuurisuhteet, ovat olleet neuvostoajoista asti jäissä ja vasta nyt alkaneet toden teolla sulaa ja normalisoitua.

Udmurtinkieliset osuudet tulkataan suomeksi.