F5.6-valokuvaklubi: Soldiers of Odin ja vieras

ke 3.4 klo 19.00 Vapaa pääsy

F5.6 on kaikkien valokuvaajien ja kaikkien valokuvasta kiinnostuneiden ikioma klubi. Ohjelmassa on myös iltoja liikkuvan kuvan ystäville. Klubista on tullut suosittu ajankohtaisten aiheidensa ja innostavien vieraidensa ansiosta.

Klubin ohjelmasta vastaavat Suomen kuvajournalistit ja Dokumenttikilta.

IIlan keskiössä on valokuvataiteilija Silla Simonen Aalto-yliopistoon tehdystä Valokuvataiteen lopputyöstä versonnut dokumentaarinen valokuvakirja Soldiers of Odin ja Vieras. Kirjassaan Simone tarkastelee vuonna 2015 syntyneen katupartiojärjestö Soldiers of Odinin toimintaa sen pohjoisilla alkulähteillä Kemissä ja Joensuussa, joka jo 1990-luvulla sai maineen Suomen epävirallisena skinhead-kaupunkina.

Paljastuskirjan tai poliittisen manifestin sijaan Joensuussa (1991) syntynyt Silla Simone pyrkii puolueettomasti ymmärtämään miksi katupartio on syntynyt, keitä odinit ovat ja miksi nämä nuoret miehet käyttävät vapaa-aikaansa partioiden tässä äärioikeistolaiseksikin raportoidussa järjestössä.

Simone on seurannut kameransa kanssa katupartion jäsenten elämää öisiltä partioinneilta kerhotiloihin ja odineiden koteihin. Astumalla välillä itse kameran eteen ja intiimeihin tilanteisiin, Simone koettelee klassisen dokumentaarisen kerronnan rajoja. Tuloksena on perinteinen kuvaraportti, joka jalostuu runolliseksi kerronnaksi.

Illan aikana Simone avaa projektiaan ja esittelee myös kirjassa julkaisematonta materiaalia. Esityksen päätteeksi keskustellaan kuvaamisen käytännöistä ja käytännön etiikasta hankalien ja ristiriitaisten aiheiden parissa. Myös muille yleisökysymyksille on varattu aikaa. Debattiin osallistuu myös valokuvataiteilja Harri Pälviranta.

Harri Pälvirinta tarkastelee dokumentaarissa teoksissaan väkivaltaa ja maskuliinisuutta. Pälviranta on väitellyt taiteen tohtoriksi aiheenaan väkivaltaa käsittelevän dokumentaarisen valokuvataiteen merkityksellistäminen näyttelykontekstissa.

Huom! Klubi on poikkeuksellisesti keskiviikkona eikä tiistaina.

Kevään klubi-illat 5.2., 5.3., 3.4., 9.4. ja 7.5.

F5.6-klubi Facebookissa