F5.6-valokuvaklubi: Caj Bremer

ti 4.12 klo 19.00 Vapaa pääsy

F5.6 on kaikkien valokuvaajien ja kaikkien valokuvasta kiinnostuneiden ikioma klubi. Klubista on tullut suosittu ajankohtaisten aiheidensa ja innostavien vieraidensa ansiosta.

Syksyllä ohjelmaa on tiedossa myös liikkuvan kuvan ystäville, kun kakkosveturiksi Suomen kuvajournalistien rinnalle astuu Dokumenttikilta yhteistyössä Sovun ja repeämän kuvat -hankkeen kanssa.

Vuoden viimeisen valokuvaklubin vieraaksi saapuu helmikuussa 90-vuotisjuhliaan viettävä Caj Bremer. Suomalaisen kuvajournalismin merkittävimpiin ja tunnetuimpiin tekijöihin kuuluva Bremer esittelee klubilla mittavaa tuotantoaan.

Caj Bremer oppi perustaitonsa ateljeeassistenttina, mutta syntyi valokuvaajana varsinaisesti Olympiavuonna 1952 aloitettuaan työt Hufvudstadsbladetissa. Tämän jälkeen tie vei Lehtikuvalle ja sieltä vuonna 1957 Viikkosanomiin, jonka nuori toimitus kaipasi uutta kuvajournalismia – humaania reportaasia, jollaista suuret amerikkalaiset ja eurooppalaiset uutislehdet julkaisivat läheltä ja kaukaa.

Aikana, jolloin televisiolla ei vielä ollut kansallisen tiedonvälittäjän asemaa, oli reportaasien merkitys suuri. Bremerin kyky hallita kompositio ja valo nopeasti vaihtuvissa olosuhteissa sekä taito pelkistää olennainen näennäisen yksinkertaiseksi kuvaksi täytti kaikki toiveet. Kaupan päälle kuviin tarttui Bremerille leimallinen lempeä huumori. Ovi maailmalle oli nyt auki, ja loppu on suomalaisen kuvajournalismin historiaa ja Suomen historian kuvallista kirjoitusta.

Maestro itse kuitenkin painottaa, ettei aivan kaikki ole valokuvaajan omaa ansiota, joskus myös tähtien on oltava kohdallaan.

Tervetuloa kuulemaan tähtihetkistä läpi vuosikymmenien!

Syksyn klubi-illat 4.9., 8.10., 6.11., 4.12.

F5.6-klubi Facebookissa