F5.6-valokuvaklubi: Prkl! – Kuvia Suomesta

ma 8.10 klo 19.00 Vapaa pääsy

F5.6 on kaikkien valokuvaajien ja kaikkien valokuvasta kiinnostuneiden ikioma klubi. Klubista on tullut suosittu ajankohtaisten aiheidensa ja innostavien vieraidensa ansiosta.

Syksyllä ohjelmaa on tiedossa myös liikkuvan kuvan ystäville, kun kakkosveturiksi Suomen kuvajournalistien rinnalle astuu Dokumenttikilta yhteistyössä Aalto-yliopiston Critical Cinema Labin kanssa.

Lokakuun klubilla kysytään, mitä on dokumenttielokuvan yhteiskunnallisuus? Miten dokumenttielokuva käsittelee sosiaalista todellisuutta? Miten voi suomalainen poliittinen elokuva?

Suomalaista yhteiskunnallista elokuvaa on tarkastelemassa ohjaaja, tuottaja ja käsikirjoittaja Jouko Aaltonen, joka on perehtynyt dokumenttielokuvan retoriikkaan ja elokuvantekoprosessiin.

Elokuvantekijäpolvet ovat tarttuneet samoihin teemoihin läpi vuosikymmenten: köyhyys, työttömyys, asunnottomuus ovat saaneet erilaisia elokuvallisia tulkintoja eri aikoina. Dokumenttielokuva on todistanut hyvinvointivaltion rakentamisen ja on nyt ottamassa kantaa sen alasajoon. Usein poliittinen elokuva on ollut vaalipropagandaa, joka on jumahtanut tilauselokuvan kliseisiin.

Nykyisin politiikka on suosittu havainnoivien dokumenttielokuvien kohde, kun taas yhteiskunnallisia ja sosiaalisia ongelmia kuvataan mielellään yksilötarinoiden ja henkilökuvien kautta. Missä ovat vastaelokuva, suora poliittinen dokumenttielokuva, agitaatio, muotoa rikkovat ja haastavat uudet lähestymistavat?

Illan aikana nähdään näytteitä niin uusista kuin vanhoistakin elokuvista.

Kuva: Jouni Hiltusen dokumenttielokuvasta Kosminen näytelmä

Syksyn klubi-illat 4.9., 8.10., 6.11., 4.12.

F5.6-klubi Facebookissa