Doc Lounge Helsinki: The Cleaners

ti 18.9 klo 19.00 Liput 8 €

Doc Lounge on elävä kohtauspaikka dokumenttielokuvalle ja sen ystäville!

Doc Lounge on klubi kaikille, jotka pitävät dokumenttielokuvasta, hyvästä tunnelmasta, baarihengailusta, musiikista ja jännittävistä keskusteluista. Klubi esittää mielenkiintoisia uusia dokumenttielokuvia niin Suomesta kuin maailmaltakin. Vankka pohjoismainen yhteistyö- ja ystäväverkosto mahdollistaa Doc Loungelle laadukkaan ohjelmiston.

Doc Lounge ei ole vain elokuvanäytös; illan ohjelmassa on myös aina jotain muuta, pientä tai suurta, musiikkia, keskusteluja, elokuvan tekijöitä tai muita teemaan liittyviä vieraita.

Doc Lounge Helsingin syyskauden avaa elokuvaThe Cleaners (K16).
(ohj. Hans Block & Moritz Riesewieck, Saksa/Brasilia, 2018, 88 min)

Elokuvan traileri

”Jokaisen päivän jokaisena minuuttina YouTubeen ladataan 500 tuntia videomateriaalia, Twitterissä twiitataan 450 000 twiittiä ja Facebookissa tehdään 2,5 miljoonaa päivitystä. Kaikki verkkoon ladattu materiaali ei kuitenkaan pysy siellä.”

Hans Blockin ja Moritz Riesewieckin esikoisohjaus The Cleaners antaa äänen ihmisille, jotka siivoavat internetin pimeimpiä nurkkia. Dokumentti kuvaa facebookin, youtuben, instagramin ja twitterin sisältömoderaattoreita Manilassa, Filippiineillä ja henkisesti kuormittavan työn vaikutusta tekijöihinsä.

Jokainen facebookin ja keskustelufoorumien käyttäjä tietää moderaattorien olemassaolosta: heidän, joiden tehtävänä on poistaa uusnatsien kommentit, terroristinen propaganda ja siivota sosiaalista mediaa pornografisesta materiaalista. Harvempi kuitenkaan osaa arvata, kuinka monia moderointi työllistää ja kuinka paljon henkisesti raskaasta työstä maksetaan.

Dokumentin mukaan moderaattoreina työskentelee kymmeniä tuhansia nuoria ihmisiä ja sosiaalisen median moderointikeskus sijaitsee Manilassa, Filippiineillä missä työntekijöillä on tarpeeksi hyvä kielitaito ymmärtää nettisivujen sisältöjä mutta maan palkkataso on samalla tarpeeksi alhainen. Moderaattorien työ on salaista eikä heidän ole sallittua kertoa minkä sosiaalisen median sisältöä he siivoavat: moderaattorin tehtävä on kahlata läpi päivittäin tuhansia kuvia ja valita mekaanisesti ne, jotka jäävät ja ne, jotka deletoidaan. Moderaattorien valta on suurempaa kuin osaamme hahmottaa: elokuva herättää pohtimaan miten päivittäin sosiaalisen median uutisvirrassa näkemämme sisältö valikoituu ja kuka päättää siitä, mitä emme näe.

Näytöksen jälkeen venytellään elokuvasta heränneitä ajatuksia yhdessä muiden näytöksessä olleiden kanssa.

 

Syksyn dokumenttielokuvaillat 18.9., 30.10., 20.11. ja 11.12.

Doc Lounge Helsinki Facebookissa

Doc Lounge Helsinki -klubeja järjestää DocPoint-elokuvatapahtumat ry.