Doc Lounge Helsinki: False Confessions

ti 30.10 klo 19.00 Liput 8 €

Doc Lounge on elävä kohtauspaikka dokumenttielokuvalle ja sen ystäville!

Doc Lounge on klubi kaikille, jotka pitävät dokumenttielokuvasta, hyvästä tunnelmasta, baarihengailusta, musiikista ja jännittävistä keskusteluista. Klubi esittää mielenkiintoisia uusia dokumenttielokuvia niin Suomesta kuin maailmaltakin. Vankka pohjoismainen yhteistyö- ja ystäväverkosto mahdollistaa Doc Loungelle laadukkaan ohjelmiston.

Doc Lounge ei ole vain elokuvanäytös; illan ohjelmassa on myös aina jotain muuta, pientä tai suurta, musiikkia, keskusteluja, elokuvan tekijöitä tai muita teemaan liittyviä vieraita.

Lokakuun klubilla nähdään keväällä CPH:DOXissa yleisöpalkinnon voittanut Katrine Philipin ohjaama elokuva False Confessions (Tanska, 2018, 93 min).

Elokuvan jälkeen huippukiinnostavassa asiantuntijapuheenvuorossa kuullaan keskusrikospoliisin rikosylikomisario Thomas Elfgreniä, jolla yli 40 vuoden kokemus henkirikosten selvittämisestä. Elgren on tullut tunnetuksi psykologisen profiloinnin asiantuntijana, järjestäytyneen rikollisuuden torjuntayksikön päällikkönä sekä sotarikos- ja joukkotuhontatapausten tutkinnanjohtajana.

Eflgren on toiminut kuulusteluopin kouluttajana ja työskennellyt Haagin sotarikostuomioistuimen palveluksessa entisen Jugoslavian alueella tutkintaryhmän johtajana sekä rajavartiolaitoksen kouluttajana järjestäytyneen rikollisuuden ihmissalakuljetus- ja ihmiskaupan torjuntakysymyksissä. Elfgren on suosittu asiantuntija ja kouluttaja muun muassa väkivaltarikollisten profiloinnissa ja rikostorjunnan erityismenetelmissä.

False Confessions on elokuva tanskalaisesta asianaja Jane Fisher-Byrialsenista, joka työskentelee oikeuden puolesta kyynisen järjestelmän uumenissa. Yhdysvalloissa koulutetut kuulustelijat voivat saada syyttömät ihmiset tunnustamaan miltei mitä tahansa. Yhdysvalloissa on kuulustelun aikana sekä laillista että tavallista käyttää kuulustelussa erityisiä psykologisia tekniikoita, joilla saadaan kuulusteltava tunnustamaan. Huolella valmennetut kuulustelijat kykenevät saamaan kenet tahansa paitsi tunnustamaan mitä tahansa, myös saamaan viattomat ihmiset uskomaan syyllistyneensä murhan tai lasten hyväksikäytön kaltaisiin rikoksiin.

New Yorkissa asuva Jane Fisher-Byrialsen työskentelee estääkseen väärät tunnustukset, jotta ihmiset eivät päätyisi vankilaan rikoksista, joita he eivät ole tehneet. Neljän tapauksen kautta tapaamme vääriä tunnustuksia tehneitä ihmisiä, aiemmin syytteessä olleita ja syyttöminä vankilaan tuomittujen henkilöiden perheenjäseniä. Näemme elokuvassa videotallenteita kuulusteluhuoneista, jotka paljastavat minkälaisen brutaalin psykologisen manipulaation kohteeksi kuulusteltavat joutuvat. Kuulustelijoina toimivien poliisien tavoitteena vaikuttaakin oikeuden toteutumisen sijaan olevan mahdollinen korkea tunnustusprosentti.

Syksyn dokumenttielokuvaillat 18.9., 30.10., 20.11. ja 11.12.

Doc Lounge Helsinki Facebookissa

Doc Lounge Helsinki -klubeja järjestää DocPoint-elokuvatapahtumat ry.